“Iránytű – Navigáció a jövőben”

A 40 évvel ezelőtti megnyitása óta a nemzetközileg elismert Linzben található Ars Electronica Center a jövő izgalmas témáit kutatja a technológia, a művészetek és a társadalom területén – hasonlóan az 1790-ben alapított Bene-hez. A központ a hangsúlyt a gyorsan fejlődő globális hálózatok és a technológiai újítások kapcsolódására helyezi, amely befolyásolja a mindennapi életünket mind egyéni, mind globális szinten. A Jövő Múzeuma 1996-ban nyitotta meg kapuit, és 2009-ben az eredeti kétszintes épületet bővítették jelenlegi méretére, beleértve az alagsori szinten lévő új kiállítási területeket is. Most, tíz évvel később, az Ars Electronica Centert kiállítási tereit mára alaposan áttervezték. A tematika és az általános koncepció: “Iránytű – Navigáció a jövőben”.

Középpontjában a PIXEL by Bene dobozokkal. Az innovációs laborban a PIXEL rugalmasságára és multifunkcionalitására láthatunk példát. Több mint 500 PIXEL dobozt használtak a jövő látnoki példájának létrehozásához innovatív munkahelyek tervezésével.

A mesterséges intelligenciától a biotechnológiáig

Egy távcső bepillantást adhat a jövőbe. Az Ars Electronica Center egy iránytűvé változott és és körbevezet a 21. századi rendszerekben. A témák a mesterséges intelligenciától, az autonóm rendszerektől és a robotikától a géntechnológiáig és a biotechnológiáig, valamint korunk nagy horderejű globális változásaiig terjedtek. Az új Ars Electronica Center rengeteg interaktív forgatókönyvet, művészeti alkotást, tudományos kutatási projektet, info állomást, workshopot és labort kínál látogatóinak. Egy technológia hatásaira különösen jelentős figyelmet fordítanak: a mesterséges intelligenciára.

„A mesterséges intelligencia jelenleg olyan forradalmat szít, amelynek az életünkre vonatkozó jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A kereskedelemben és az iparban, a tudományban, a művészetekben és a politikában – az olyan alkalmazásokat, mint a gépi tanulás, mindenhol használják, és alapvető változásokat eredményeznek.” – Gerfried Stocker, művészeti igazgató, Ars Electronica Center, Linz

PIXEL labor

A kiállítás alkotói több mint 500 PIXEL dobozzal egy innovatív laboratóriumot terveztek. Az Ars Electronica Center tervezőit a PIXEL játékos szabadsága és dinamikus stílusa inspirálta. Nem csak ezeket az okos fadobozokat használták asztalok, polcok és ülőhelyek építésére, hanem a PIXEL-t beépítették a térelválasztókba is. A belső építészet új dimenziója, amely a hagyományos irodai összeállításokból szabadul fel.

Nyitó program

Az új Ars Electronica Center több héten át tartó rendezvénysorozatot tartott, amely átfogó bevezetést nyújt számos új témába, projektbe és művészeti oktatási programba, amelynek csúcspontja a 2019. július 21-én a holdraszállás 50. évfordulója volt.

Az Ars Electronica-ról

Az Ars Electronica 1979 óta elemzi és magyarázza a digitális forradalmat. A hangsúly mindig a jelen fejlesztései és a lehetséges jövőbeli forgatókönyvek, a művészet, a technológia és a társadalom hármasának viszonyában. Az Ars Electronica által támogatott elképzelések, ötletek és projektek innovatívak, radikálisak és excentrikusak, a lehető legjobb értelemben véve, és magukban foglalják a művészek, tudósok, technológusok, mérnökök, vállalkozók és társadalmi aktivisták együttműködését a világ minden tájáról. 1979 óta az Ars Electronica folyamatosan bővítette tevékenységeinek körét, és ma már jól ismert a techno-kulturális jelenségekhez fűződő kapcsolatáról, mely mára a világon az egyetlen ilyen jellegű intézménnyé vált. Az Ars Electronica egy kulturális, oktatási és kutatási platform, amely az ausztriai Linzben található, mely alapítása óta világhírnevet szerezett magának.

Az Ars Electronica Centerről itt találhat további édekességeket.

Tetszett? Ossza meg másokkal is!

Ahhoz, hogy megpillantsuk a jövőt, elég egy teleszkóp, de ahhoz, hogy megkerüljük, szükségünk van egy iránytűre.

Gerfried Stocker, művészeti igazgató, Ars Electronica Center, Linz.